Gehaakt hoesje voor theelichtje

522259_507451959280107_2042242286_nDe tijd is weer aangebroken om het binnen extra gezellig te maken.  Deze zelfgemaakte theelichtjes hebben een glinsterend effect en zijn extra sfeervol wanneer je er een aantal bij elkaar zet.  Het is een tof geschenkje voor familie en vrienden tijdens de eindejaarsfeesten en helemaal niet moeilijk om zelf te maken.  Hieronder kan je ‘verder lezen’ voor een uitgebreide werkbeschrijving. Heb je wat ervaring met haken dan red je je met de verkorte versie van het patroontje dat je hier snel kan downloaden en afprinten:  verkort-patroon-hoesje-theelichtje.pdf

Deze hoesjes haakte ik rond de dessertglaasjes van Aldi (te verkrijgen in november-december).  Deze zijn ideaal om een theelichtje in te zetten.  Ik gebruikte fijn glittergaren ‘metalic’  en haaknaald nr. 3.
Gebruikte steken: magische ring, losse, vaste, stokje, halve vaste
Deze sterretjes  *……..*  betekenen: herhaal wat tussen de sterretjes staat tot het einde van de toer.

Werkwijze:

Toer 1: Haak 15 stokjes in een magische ring.   Sluit deze toer met een halve vaste in het eerste stokje.
Toer 2: Haak 4 lossen. Haak *1 stokje en 1 losse* in elk stokje van de vorige toer. Sluit deze toer met een halve vaste in de laatste van de 4 lossen die je haakte bij het begin van de toer.

(Eindig elke toer van dit haakwerk met een halve vaste in de laatste losse die je haakte bij het begin van de toer.)

Toer 3: Haak 2 lossen.  Haak 2 vasten tussen elke twee stokjes van de vorige toer. Sluit deze toer met een halve vaste.

Toer 4-5: Haak 1 vaste in elke vaste van de vorige toer.  Sluit elke toer met een halve vaste.

Controleer even of de cirkel die je nu haakte even groot is als de bodem van het theelichtje.  Anders doe je een toer vasten meer/minder.

Toer 6: Haak 4 lossen.  Haak nu in de achterste lussen van de vorige toer: *sla 1 steek over, 1 stokje, 1 losse*. Sluit deze toer met een halve vaste.

Toeren 7 t.e.m.14 (of zoveel toeren als nodig om de gewenste hoogte te krijgen): Haak 4 lossen.  Haak *1 stokje tussen elke twee stokjes van de vorige toer, 1 losse*.  Sluit elke toer met een halve vaste.

Pas regelmatig of het hoesje rond het glazen theelichtje past.

Toer 15: Haak 2 lossen.  Haak 2 vasten tussen elke twee stokjes van de vorige toer. Sluit deze toer met een halve vaste.

Toer 16: Haak 2 lossen.   Haak 1 vaste in elke steek. Sluit deze toer met een halve vaste, hecht af en stop de draad netjes in.

De hoesjes kunnen rond elk potje gehaakt worden.  Je kan al naargelang de diameter van het potje meer stokjes in de magische ring haken en/of toer 4 enkele keren herhalen.  In het laatste geval kan je best enkele steken meerderen door een paar keer 2 vasten in 1 steek te haken (verspreid in de toer).  Doe je dit niet, dan gaat de cirkel beginnen rimpelen en het is wel de bedoeling dat de bodem van het hoesje mooi plat ligt.

De dikte van het garen bepaalt ook de grootte van het hoesje.  Ik heb wel eens zo’n extra large hoes gehaakt rond een glazen vaas met textielgaren (Hooked Zpagetti, Ribbon XL,…).  De mogelijkheden zijn onbeperkt.  Je moet enkel wat uitproberen tot je de gewenste pasvorm bereikt.

Veel plezier ermee!IMG_5363

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *