Haken met kinderen – deel 2

104_2102Na de lossenketting zijn de kinderen klaar om de vaste te leren haken. Leren haken, betekent veel oefenen.  Bijvoorbeeld een perfect vierkant lapje. Niet gemakkelijk, maar wanneer je hen kan blijven aanmoedigen, gaat het altijd maar beter.

Zo’n lapje kan gebruikt worden als bladwijzer.  Laat een lange einddraad en hang er een kraal of bedel aan.  Versier het lapje met stukjes vilt of een zelf gehaakte ketting.  Kleef alles goed vast met textiellijm. vastenlapje

Natuurlijk zijn de eerste lapjes niet helemaal recht, hoe kan het ook anders.  Toeren haken en daarbij het aantal steken in het oog houden, is in het begin echt wel moeilijk voor de kinderen.  Ze hebben je voortdurend nodig om te tellen en om zeker te zijn of ze goed bezig zijn.  Maar ook al is het lapje een beetje uit vorm, vaak zien de kinderen er zelf wel iets in. Een uiltje bijvoorbeeld!  Met wiebeloogjes en restjes wol, maak je er een leuk schilderijtje van.

Een ander mooi projectje om met een eenvoudig vastenlapje te maken is dit kegelpopje.  kegelpopje

Je hebt een houten kegelpopje nodig, dat je in een hobbywinkel kan kopen.  Ze bestaan ook in piepschuim of je kan met de kinderen er zelf eentje knutselen met klei of gips.

Het leuke is dat je een hele reeks popjes, kaboutertjes of zelfs een kerststalletje kan maken!

104_2576

Ik heb een werkbeschrijving gemaakt voor dit kegelpopje en een stappenplan met foto’s.  Je kan ze hieronder downloaden en meteen aan de slag gaan.

Werkbeschrijving-kegelpopje.pdf

 

kegelpopje-stap-voor-stap-fotos.pdf

 

Bewonder in deze galerij nog enkele werkjes van kinderen die echt voor de allereerste keer kwamen haken.  Knap toch?  Blijf hen vooral aanmoedigen en herinner hen eraan dat alle begin moeilijk is.

Deze diashow vereist JavaScript.

Ik wens jullie samen met de kinderen veel haakplezier en ik ben benieuwd naar het resultaat.  Als jullie een fotootje zouden willen insturen, zou ik dat erg appreciëren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *