Haken met kinderen – deel 4

Op zoek naar eenvoudige projectjes voor beginnende hakers? Voor de beginners werkte ik deze ideetjes uit met de lossenketting en met vastenlapjes.  De gevorderden kozen voor bloemen en hartjes.  Daarvoor moesten ze naast lossen en vasten ook stokjes en halve vasten kunnen haken.  Dat oefenden we eerst met enkele toeren op een proeflapje.

hartjes hakenOmdat de kinderen tijdens zo’n workshop in groep haakten, bedacht ik zeer eenvoudige patroontjes zodat ze zoveel mogelijk zelfstandig konden werken.  Als de opdracht te moeilijk is, heb je zelf handen tekort om te helpen en raken de kinderen gefrustreerd en dat wil je absoluut vermijden.  Wanneer je één per één werkt met een kind, kan je uiteraard meer ingewikkelde patroontjes uitproberen.

104_2184 104_2644

 

 

 

 

 

 

Ik had op voorhand al enkele bloemenhartjes klaargemaakt: een magische ring met 5 stokjes of vasten.  Maar ze kunnen het ook zelf proberen met een ketting van 4 lossen die ze sluiten tot een ring.  Enkele deelnemertjes leerden zelfs de magische ring!  Het niveau van elk kind is anders.  Het is erg leuk om op het moment zelf daarop in te spelen.

Ik maakte voor de kinderen een eenvoudig telschema zodat ze zelf hun stappen konden afvinken.  Dat werkte erg makkelijk en de kinderen zetten hun eerste stapjes in het haken met een telpatroon.

telschema hartje haken

Je kan deze schema’s hier gratis downloaden en afprinten om zelf te gebruiken:   Telschema-hartje.pdf   en    Telschema-eenvoudig-bloempje.pdf

Met de bloemen versierden we magneetjes, wasknijpers, haarspeldjes en elastiekjes.  Met de hartjes maakten we een slinger of ze namen ze mee naar huis om te gebruiken als applicatie op hun sporttas, pennenzak, kledij,…  Er is zoveel mogelijk!

Tot zover mijn berichten over de workshops.  Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren om kinderen te begeleiden bij het zetten van hun eerste stapjes bij het haken.  Dat we deze onze handwerkervaringen en het plezier ervan nog lang met de kinderen mogen delen!

eenvoudige haakprojecten voor kinderen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *