Hoe haak je een mini-sjaaltje?

Een tijdje geleden postte ik in enkele haakgroepen de foto van Fin in duivelse voetbaloutfit.  Hoe maak je dat voetballertje?  Je hebt daarvoor het patroon van Fin nodig, je past de kleuren die in het patroon gebruikt worden aan naar de Belgische driekleur (zwart-geel-rood) en je bekomt dit resultaat.

Een sjaaltje in de drie kleuren maakt je zelfgemaakte pop(je) helemaal af.  Ik heb er 2 gemaakt.  Het linkse op de foto wordt in rijen gehaakt, het rechtse met de techniek: tunisch haken.

tunisch 21

Deze handleidingen kunnen je daarbij helpen:

  1. De eerste mogelijkheid is een sjaaltje haken in rijen waarbij je telkens moet keren. De rand is niet strak, maar het sjaaltje oogt daarom niet minder mooi.  Handwerk mag er ook een beetje artisanaal blijven uitzien, vind ik. Ik koos voor een sjaaltje van 5 steken breed, 30 cm lang, gehaakt met Catania haakkatoen en haaknaald nr 2,5.  Ik probeer het hieronder voor te stellen:

Zo begin je eraan:

Haak een ketting van 6 lossen. sjaaltje (1)Haak in elke losse een vaste, te beginnen in de 2de losse vanaf de haaknaald.  In de eerste losse haak je niet. Je hebt nu 5 vasten gehaakt.  Op het einde van de rij haak je een losse die het keren vergemakkelijkt. sjaaltje (2)Je keert je werk om en haakt weer in elke steek een vaste (5x). Haak niet in de keerlosse. sjaaltje (3)Ik haakte telkens 5 rijen en begon dan een andere kleur. Wanneer je een nieuwe kleur wil beginnen, doe je dat in de laatste steek van de vorige rij, wanneer je de draad de laatste keer door de lus van je steek haalt. (Klik op de foto’s hieronder om te vergroten.)

Daarna moet je weer een losse haken, werk keren en verder haken met de nieuwe kleur.sjaaltje (9) Zo is de overgang naar de nieuwe kleur nagenoeg onzichtbaar. Je moet telkens de draad van vorige kleur afknippen.  Je krijgt dan allemaal korte draadjes aan de zijkant van je sjaaltje. Trek de korte draadjes tijdens het haken een paar keer aan zodat ze niet te los komen te zitten.  Wanneer je sjaaltje de gewenst lengte heeft, stop je met een stopnaald alle eindjes weg onder enkele steken van dezelfde kleur.  Als je veel strepen haakt, zoals bij dit voetbalsjaaltje, is dat een hele klus want je hebt heel veel begin- en einddraadjes!

sjaaltje (12)

  1. Een andere mogelijkheid is de techniek die vaak gebruikt wordt om sjaals te haken: het tunisch haken. Met die techniek keer je het haakwerk niet. Je zet een aantal steken op je naald en haakt terug aan dezelfde kant.  Je kan dat ook doen voor een mini-sjaaltje. Voor een smal sjaaltje van een paar steken breed, heb je geen speciale haaknaald nodig, dat kan met je gewone haaknaald.  Ik koos voor een sjaaltje van 5 steken breed, gehaakt met Catania haakkatoen en haaknaald nr 2,5.  Ik probeer het hieronder voor te stellen:

eerst de basis:

Haak een ketting van 6 lossen. tunisch 1Steek je haaknaald in de 2de losse vanaf de haaknaald.  Sla de draad om de haaknaald en trek die draad door het haakwerk.  Laat de lus op de haaknaald staan. tunisch 2Herhaal dit voor alle lossen zodat je 6 lussen op de haaknaald hebt staan. Je hebt 6 lussen omdat de eerste lus altijd op je haaknaald blijft staan.tunisch 3

toer 1: teruggaande toer

Begin met 1 losse (voor de hoogte en een mooie zijkant). 

Sla de draad om de haaknaald en haal door 2 lussen die op de haaknaald staan.  Laat die 2 lussen afglijden. Weer omslaan, door 2 lussen halen en laten afglijden. Herhaal dit voor alle steken totdat je nog maar 1 lus op de haaknaald hebt staan. tunisch 6

toer 2: heengaande toer

Steek van rechts naar links onder de verticale draadjes.  Begin onder het tweede. Sla de draad om de haaknaald en trek die onder het verticale draadje door.  Laat die lus op de haaknaald staan. tunisch 8Herhaal dit voor alle steken. Voor de laatste steek ga je onder de laatste verticale lus aan de zijkant door.  Je hebt weer 6 lussen op de haaknaald hebt staan.tunisch 9

Herhaal  steeds toer 1 en 2.

Ik haakte 5 keer toer 1-2 en hechtte dan een nieuwe kleur aan en deed dit telkens in de volgorde van de Belgische vlag: zwart-geel-rood.

een nieuwe kleur beginnen:

De nieuwe kleur haak je in de heengaande toer (toer 2).  Je haalt de nieuwe kleur echter al door de laatste lus van de vorige toer (toer 1). tunisch 12Daarna haak je de heengaande toer met de nieuwe kleur. (Klik op de foto’s hieronder om te vergroten)

Wanneer je met een nieuwe kleur bent begonnen, knip je de draad van de vorige kleur af. tunisch 14Trek de korte draadjes tijdens het haken een paar keer aan zodat die niet te los komen te zitten. tunisch 16

afhechten

Pas het sjaaltje rond je popje voordat je gaat afhechten. Ik maakte het 35 cm lang. In de laatste heengaande toer haak je halve vasten onder de verticale draadjes.  Je knipt de draad af en haalt die door de laatste lus op de haaknaald.  Trek aan.

afwerking

Als het sjaaltje klaar is, stop je alle draadjes netjes in aan de achterkant van de sjaal onder enkele steken van dezelfde kleur.  Dat is een hele klus maar het resultaat mag er zijn! (Klik op onderstaande foto’s om te vergroten.)

Zoals je ziet, zijn de zijkanten van deze ‘tunisch’ gehaakte sjaal mooier afgewerkt.  Het sjaaltje is ook iets steviger.tunisch 20

Zo, ik ben benieuwd wat jij gaat maken met deze tutorial! Heb je foto’s op Instagram gedeeld of blogde je erover? Mail me gerust een link door: info@juffrouwhutsekluts.com

tunisch (4)

2 gedachten over “Hoe haak je een mini-sjaaltje?

  1. Dat tunisch haken ga ik een proberen, ik dacht dat je daar altijd zo’n lange haaknaald voor nodig had. Maar voor zo’n smal sjaaltje is het wel logiisch dat het met een gewone haaknaald kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *